Zwangerschapsmassage: een heerlijke beleving

Zwangerschapsmassage is een bijzondere massagevorm voor zowel de gever als de ontvanger. Het is een zachte massagevorm waarbij veel massageolie wordt gebruikt. Zo ontstaat er zo min mogelijk warmte door wrijving, want dit kan door het lichaam als koorts aangezien worden, waardoor het afweersysteem in werking kan worden gesteld. Verder wordt er gemasseerd in andere houdingen, omdat op de buik liggen niet prettig is voor de zwangere vrouw.

Waarom zwangerschapsmassage zo bijzonder is
Wanneer je een steentje in het water gooit ontstaat er rond deze plek een cirkelvormige rimpeling, die zich verder uitbreidt met steeds kleinere rimpelingen naarmate ze zich verder verwijderen van de plek waar het steentje het water raakte. Dit effect is vergelijkbaar met het effect van massage; met massage stimuleer je het zelfhelend vermogen van je klanten die op hun beurt, omdat ze lekkerder in hun vel zitten, ook weer een positieve invloed hebben op andere mensen in hun omgeving. Wanneer we het hebben over zwangerschapsmassage is dit effect nog sterker en directer. Zwangerschapsmassages geven biedt daarom extra voldoening!

Algemene voordelen van massage
Stress kan bijdragen aan het verergeren van allerlei fysieke en emotionele klachten. Massage kan stress verminderen door spierspanning te verminderen en het bindweefsel los te masseren. Massage activeert ook het parasympatische deel van het zenuwstelsel wat leidt tot meer ontspanning, herstel, het opbouwen van energievoorraden, een betere doorbloeding en een langzamer hartritme. Deze effecten zijn extra belangrijk voor zwangere vrouwen, omdat de lichamelijke veranderingen van invloed zijn op alle lichaamsstelsels en omdat de zwangerschap eveneens veel stress en angst kan veroorzaken.

Wat kan een zwangerschapsmassage voor jou betekenen?
Zwangerschapsmassage helpt zwangere vrouwen om zich bewuster te ontspannen en kan verlichting bieden bij ongemakken tijdens de zwangerschap. Het biedt onder meer de volgende voordelen:

Is prenatale massage veilig gedurende de volledige zwangerschap?
Tijdens elk moment van de zwangerschap kan er in principe gemasseerd worden. De meeste masseurs gaan echter gedurende de eerste twaalf weken van de zwangerschap wat weigerachtig zijn gelet op het verhoogd risico tot miskraam gedurende deze periode.

Hormoon regulerende werking van zwangerschapsmassage:
Uit de meeste studies die hieromtrent gedurende de laatste 10 jaar werden gevoerd blijkt dat de hormoonspiegels geassocieerd met stress en ontspanning aanzienlijk wijzigen wanneer er massages worden gegeven tijdens de prenatale fase. Dit leidt impliciet tot stabilisatie van de stemmingswisselingen en een verbeterde cardiovasculaire toestand. Bij vrouwen die gedurende vijf weken twee maal per week werden gemasseerd stel men een significante verlaging van de hormonenconcentratie noradrenaline en cortisol vast. Tegelijk meet men een duidelijke verhoging van de dopamine- en serotineniveaus.

Zwangerschap is geen ziekte
Zwangerschap is geen ziekte, maar wel een speciale situatie die om extra voorzichtigheid vraagt. Wil je als massagetherapeut graag zwangerschapsmassages geven, volg hiervoor dan een speciale bijscholing. Er bestaan net zoals voor veel massagevormen enkele relatieve en absolute contra-indicaties. Zo is het afgeraden om in het eerste trimester de onderbuik en de onderrug te masseren. Het is eveneens afgeraden om vrouwen die al eerder een miskraam hebben gehad de eerste 12 weken te masseren. Na de eerste 12 weken masseer je in dit geval alleen met toestemming van een arts of verloskundige.

Kwaliteitsnorm en erkenning door de BMF vzw
Om ervoor te zorgen dat de klant kan kiezen uit gecertificeerde zwangerschapsmasseurs zal de Belgische Massage Federatie vzw voor deze massagevorm een aparte zuil uitwerken binnen de sector. Hiervoor zullen we een normering opleggen waaraan een masseur moet voldoen om in aanmerking te komen voor erkenning. Dit is absoluut noodzakelijk om aan kwaliteitsborging te doen!
We zijn de mening toegedaan dat deze massagevorm zeker een plaats verdient in het breed aanbod binnen de sector!

Lidmaatschap aanvragen

Wenst u deel uit te maken van het netwerk van gecertificeerde professionelen uit de sector? Aarzel dan niet om lid te worden van onze beroepsfederatie!

Meld je online aan als lid!

Zoek een gecertificeerd behandelaar