Veelgestelde vragen over een nekhernia

Een discushernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf die druk kan uitoefenen op een zenuw of op het ruggenmerg. Dit kan erg pijnlijk zijn en ook andere klachten geven, zoals tintelingen en uitvalsverschijnselen. Discushernia’s kunnen bijna overal in de wervelkolom voorkomen, onder andere in de nek. In dit artikel beantwoorden we veelgestelde vragen over een nekhernia.

1. Wat is een nekhernia?

De halswervelkolom telt 7 wervels: C1 t/m C7. Tussen C1 (de atlas) en C2 (de draaier) zit geen tussenwervelschijf. Hier kan dus geen hernia ontstaan. Tussen de andere halswervels zit wel een tussenwervelschijf. De tussenwervelschijf is een elastische ring die we de ‘nucleus pulposus’ noemen. Hieromheen ligt een vezelige ring, de ‘annulus’. De tussenwervelschijf doet dienst als schokdemper. Wanneer de nucleus tegen de annulus drukt, of de vloeistof doorheen de annulus breekt en buiten de discus stolt, gaat de tussenwervelschijf of deze vloeistof naar buiten uitpuilen in het halswervelkanaal. Deze uitstulping noemen we een hernia.

Het halswervelkanaal wordt gevormd door de wervelbogen, die aan de wervellichamen zitten en die aan de achterkant een uitsteeksel vormen (doornuitsteeksel). In het halswervelkanaal bevindt zich het ruggenmerg. Uit het ruggenmerg komen steeds tussen twee wervels in de zenuwwortels naar buiten die links en rechts het halswervelkanaal verlaten. Deze plekken liggen dicht bij de tussenwervelschijven. Bij een uitstulpende tussenwervelschijf kan de zenuwwortel of het ruggenmerg bekneld raken.

2. Hoe herken je een nekhernia?

Een typische klacht bij een nekhernia is een uitstralende pijn naar de arm. Vaak gaat dit gepaard met een tintelend of prikkelend gevoel. Vooraf aan de hernia heeft men meestal ook al wat last gehad van nekklachten. Daarnaast kunnen er ook uitvalsverschijnselen optreden. Om met zekerheid de diagnose van een nekhernia te kunnen stellen is er verder onderzoek nodig. Meestal met behulp van een MRI-scan (magneetscan). Het kan voorkomen dat er meer informatie nodig is over de botstructuren van de halswervelkolom. In dat geval kan een CT-scan (Computer Tomogram) nodig zijn. Er kunnen ook röntgenfoto’s nodig zijn. Hiermee wordt niet de diagnose nekhernia gesteld, maar kan wel meer informatie worden verkregen over bot- en standafwijkingen, slijtage van gewrichten en tussenwervelschijven en het kan dienen ter oriëntatie in het geval van een operatie.

3. Wie loopt een groter risico op een hernia?

Een hernia treedt vooral op bij het ouder worden. We zien het vooral bij mensen vanaf 30 tot 40 jaar. De hernia wordt veroorzaakt door degeneratie, oftewel door slijtage van de tussenwervelschijf. Deze slijtage komt bij ieder mens voor, maar het geeft niet bij iedereen klachten. Waarom de een wel een hernia krijgt en de ander niet, is niet altijd te verklaren. Binnen sommige families komen hernia’s meer voor.

Ook roken kan de slijtage van de tussenwervelschijven versnellen. Roken heeft een negatieve invloed op de haarvaatjes die voor de voedingstoevoer naar de structuren zorgt. Als deze toevoer verslechtert, vermindert daardoor ook de kwaliteit van deze structuren, in dit geval de tussenwervelschijven. Deze kunnen kwetsbaarder worden en sneller slijten. Verder kan ook herhaaldelijke abnormale druk door te veel tillen, draaien en buigen voor een vroegtijdige slijtage van de tussenwervelschijven zorgen. Ook een acuut letsel kan een de oorzaak van een hernia zijn, zoals een grote impact op de tussenwervelschijven door vallen of stoten.

4. Is massage bij een nekhernia aangewezen?

Vermoed je dat iemand een hernia heeft, dan is het niet verstandig om zomaar te masseren. Verwijs je klant eerst door naar een arts. Wanneer er niet geopereerd hoeft te worden, kan een combinatie van gedoseerde rust, pijnstillers en fysiotherapie de herniaklachten verminderen. Denk bij fysiotherapie aan manuele mobilisaties en oefeningen om de houding te corrigeren. In samenspraak met een arts kan er soms wel een ontspanningsmassage gegeven worden, die gericht is op de spieren naast de wervels, om pijn en spanningen in dit gebied te verlichten. Daarnaast kan massage achteraf veel betekenen voor mensen die een hernia hebben gehad. Na een hernia kunnen ze bang zijn om normaal te bewegen. Hierdoor kunnen juist nek-, schouder- en rugklachten ontstaan. Massages en oefeningen na een hernia kunnen dit voorkomen of verlichten.

5. Wanneer moet een hernia geopereerd worden?

In circa 70% tot 80% van de gevallen is een operatie niet nodig. Toch zijn er enkele situaties waarin een operatie wel nodig is:

  • Ernstige uitvalsverschijnselen
    Bij ernstige of snelle verlammingsverschijnselen vanwege de druk van de hernia op een zenuw of op het ruggenmerg is er wel een operatie nodig.
  • Ernstige pijnklachten
    Is de pijn als gevolg van de hernia zo ernstig en onverdraagbaar dat de patiënt niet meer normaal kan functioneren, dan wordt ook overgegaan tot een operatie.

Een operatie aan een nekhernia wordt uitgevoerd door een neurochirurg of een orthopedisch chirurg. Hoewel aan elke operatie risico’s zitten, zijn deze bij een herniaoperatie erg klein. De kans dat de hernia op dezelfde plek terugkomt, is zo goed als nihil. Er kunnen wel op andere plekken nieuwe hernia’s ontstaan. Vaak mag de patiënt de dag na de operatie alweer naar huis en zal men de eerste 3 weken rustig aan moeten doen. Daarna kan men weer de normale dagelijkse activiteiten hervatten. Vanaf 6 weken na de operatie kunnen er eventueel massages en oefeningen nodig zijn om de nek-, schouder- en rugspieren te helpen ontspannen.

Kortom; het blijft belangrijk om bij elke klant die je massagepraktijk binnenkomt een grondige anamnese af te nemen. Weet wat er speelt, zodat je als massagetherapeut een verantwoorde behandeling kunt bieden, de juiste adviezen kunt geven of kunt doorverwijzen! Alleen door op deze manier te werkt te gaan, kunnen we de kwaliteit en professionaliteit binnen onze branche waarborgen.

Lidmaatschap aanvragen

Wenst u deel uit te maken van het netwerk van gecertificeerde professionelen uit de sector? Aarzel dan niet om lid te worden van onze beroepsfederatie!

Meld je online aan als lid!

Zoek een gecertificeerd behandelaar