Polsklachten bij masseurs: oorzaak, behandelen en voorkomen

Polsklachten onder massagetherapeutenJe bent massagetherapeut geworden om voor anderen te zorgen. Het is jouw missie om je klanten te helpen met het verlichten van pijn en spanningen in hun lichaam. Vergeet echter niet dat je alleen goed anderen kunt helpen als je ook goed voor jezelf zorgt. Op de eerste plaats is het essentieel dat je handen in goede conditie zijn. Zij staan in voor jouw levensonderhoud. We zien echter dat massagetherapeuten vaak last krijgen van polsklachten. Wat is hiervan de oorzaak? Hoe kun je deze klachten verminderen en voorkomen? Lees hier gauw meer!

Wat te doen bij polsklachten?

Er bestaan allerlei soorten polsklachten. Dus een eenvoudig antwoord op deze vraag bestaat niet. Heb je veel pijn tijdens het uitvoeren van je dagelijkse taken als massagetherapeut? Raadpleeg dan een arts. Datzelfde geldt als je door een verkeerde beweging acute pijn hebt. Dan zijn er ook situaties waarin je een vermoeid gevoel hebt in je polsen. Misschien voel je na een lange dag je spieren en gewrichten in je polsen? Dan is het belangrijk om alert te zijn en maatregelen te treffen om verdere polsklachten te verminderen. Bij twijfels en het verergeren van de klachten, is het belangrijk om een arts te raadplegen.

Oorzaken van beginnende polsklachten

Beginnende polsklachten verschijnen vaak als het aantal klanten dat je behandelt, begint toe te nemen. Heb je in alle drukte nog wel voldoende aandacht voor het juist uitvoeren van de technieken? Of is er sprake van overbelasting van de duim of de andere vingers? Voer je de druk wel op de juiste manier uit? Vaak sluipen techniekfouten er door vermoeidheid in. Let tijdens het geven van je behandelingen eens extra goed op hoe je alle technieken uitvoert. Veelvoorkomende klachten zijn: pijn aan de basis van de duim (zadelgewricht), uitstralende pijn van de duim naar de wijsvinger en het carpaal tunnel syndroom.

Pijn aan de basis van de duim

Je duim is tijdens het geven van massages een ideaal ‘instrument’ om diep op spieren en weefsels in te werken. Je vraagt daarmee veel van het zadelgewricht aan de basis van de duim. Door overbelasting kan dit gewricht klachten geven. Wees daarom alert tijdens het geven van je behandelingen, dat je niet te veel vraagt van dit gewricht.

Wat kun je doen?

Pas onder meer op met het maken van een rechte hoek met de duim ten opzichte van je pols. Hoe meer je de duim draait, ten opzichte van je pols, hoe groter de kans op blessures. Probeer om technieken in je behandelingen te integreren, waarbij je duim in het verlengde ligt van je pols en onderarm. Op momenten dat diepe duimdruk nodig is, kun je je twee duimen laten samenwerken, om de druk te spreiden.

Het carpaal tunnel syndroom

Het carpaal tunnel systeem is eveneens een van de polsklachten, die veel voorkomt onder massagetherapeuten. Bij dit syndroom is er sprake van een beknelling van de middelste zenuw in de pols. Dit leidt tot een tintelend gevoel in de hand. Je kunt hierdoor ook minder gevoel krijgen in een deel van de ringvinger, maar vooral in de duim, wijsvinger en middelvinger. De oorzaak zijn herhaalde bewegingen met veel extensie van de pols en flexie van de vingers. Denk hierbij aan massagetechnieken, waarbij je de handpalmen gebruikt.

Wat kun je doen?

Om het carpaal tunnel syndroom te voorkomen, is het belangrijk om intensieve herhalende bewegingen te vermijden. Daarnaast is het aanbevolen om tussen de behandelingen kort oefeningen te doen, zoals draaien met je polsen, strekken van je handpalmen en vingers. Ook kun je tijdens je massages, technieken waarbij je je handpalmen gebruikt, afwisselen met massages waarbij je je duimmuis gebruikt. Het is ook een aanrader om aan krachttraining te doen, waarbij je je schouders en je hele arm traint. Belangrijke tip: bezoek regelmatig een collega massagetherapeut. Niet alleen bij klachten, maar ook ter preventie!

Polsklachten vanwege ontsteking aan de peesschede

Een ander veelvoorkomende polsklacht onder massagetherapeuten is tenosynovitis, oftewel een ontsteking aan de peesschede. Je kunt deze aandoening herkennen aan irritatie onder aan de duim bij de pols. Vaak gaat het eveneens om uitstralende pijn van de duim naar de wijsvinger. Ook zwelling en een doof gevoel kunnen tot de symptomen behoren. Een typisch kenmerk is dat de pijn erger wordt bij het bewegen van de pols. Een arts kan de diagnose stellen met de Finkelstein test, waarbij je met de duim in je gesloten handpalm je vuist zijwaarts beweegt.

Wat kun je doen?

Tenosynovitis dient behandeld te worden door een arts. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk, waaronder rust, pijnstillers, injecties met corticosteroïden en een operatie. Voelen je polsen vermoeid of pijnlijk aan na een dag masseren? Probeer dan je rust te nemen, doe stretchoefeningen met je vingers, polsen en armen of onderga een massage. Let goed op je handgrepen tijdens het geven van je massages en zoek naar afwisseling. In sommige gevallen kan ook medical tape verlichting bieden.

Luister naar je lichaam

Zoals je ook je klanten op je massagetafel inspireert om te luisteren naar hun lichaam, moet je ook zelf als massagetherapeut alert zijn op pijntjes bij jezelf. Elke vorm van pijn is een signaal, waarop je dient te reageren. Is er sprake van vermoeidheid, overbelasting of een blessure? Blijf niet rondlopen met klachten. Bij veel pijn is een arts de aangewezen persoon om je verder te helpen!

Lidmaatschap aanvragen

Wenst u deel uit te maken van het netwerk van gecertificeerde professionelen uit de sector? Aarzel dan niet om lid te worden van onze beroepsfederatie!

Meld je online aan als lid!

Zoek een gecertificeerd behandelaar