Kinderkwalen behandelen met Tuina en Tuina massage

Tui na is een behandelmethode die al eeuwenlang in China wordt uitgevoerd en die nu ook in de westerse wereld begint door te dringen. Tui na kan worden toegepast als een ontspanningsmassage, maar het is ook een ideale massagevorm voor het behandelen van klachten van medische aard, waaronder diverse kinderkwalen. In dat geval spreken we van pediatrische tui na.

Een tui na behandeling combineert diverse massagetechnieken met de nadruk op invloeden uit de reflexologie en acupressuur. Tui na heeft tot doel om de doorstroom van levensenergie (qi) in het lichaam te stimuleren door de meridianen en acupunten te stimuleren om zo ziektes te voorkomen of te genezen. Kinderen beschikken over hetzelfde meridianensysteem als volwassenen. Het verschil is alleen dat de meridianen bij kinderen meer aan de oppervlakte liggen, waardoor ze gevoeliger zijn. Pediatrische tui na is daarom subtieler. Verder duurt een pediatrische tui na sessie korter (ongeveer 15 tot 25 minuten), dan een tui na sessie bij een volwassene (30 tot 60 minuten). Wel wordt de behandeling bij een kind frequenter gegeven, omdat het opgroeiende kind voortdurend aan verandering onderhevig is.

Onderzoek heeft uitgewezen dat massages bij kinderen, waaronder ook pediatrische tui na massages, belangrijke gezondheidsvoordelen opleveren. Door tijdens de massage druk uit te oefenen op specifieke punten op het lichaam wordt de aanmaak van bepaalde neurotransmitters bevorderd die het immuunsysteem versterken. Het kind wordt minder snel ziek en ontwikkeld zich beter.
Pediatrische tui na bij veelvoorkomende kinderkwalen
Er zijn verschillende veelvoorkomende kinderkwalen die met tui na technieken verzacht kunnen worden. Ouders kunnen deze technieken gemakkelijk leren, bij voorkeur onder begeleiding van een deskundige. Hieronder alvast enkele voorbeelden:

Om koorts te verminderen plaats je je wijsvinger en middelvinger elk aan een kant van de wervelkolom onder in de nek. Wrijf met de vingers langs de wervelkolom naar beneden en herhaal dit verschillende keren. Wrijf nooit van onder naar boven. Dit kan de koorts namelijk verergeren. Leg daarna je duim tussen de wenkbrauwen en druk je duim naar boven tot aan de haarlijn. Je kunt afwisselend beide duimen gebruiken om het tempo op te voeren.

Kinderen kunnen last hebben van onrustige buien. Door het acupunt KD1 te masseren kun je een kind kalmeren. KD1 ligt op de voetzool, op ¾ van de voet vanaf de hiel en tussen de 2e en de 3e teen. Ook kun je de onderarm masseren vanaf het midden van de elleboog naar het midden van de pols toe.

Bij vastzittende hoest zet je beide duimen in verticale richting midden op het borstbeen en strijk dan met beide duimen naar de buitenkant van de borstkas.

Door tegen de klok in over de buik te wrijven kun je diarree verhelpen. Je kunt ook je wijsvinger en je middelvinger elk aan een kant van de wervelkolom leggen, vlak bij het heiligbeen en dan in opwaartse richting langs de wervelkolom wrijven tot onderaan de nek. Nooit andersom, omdat dit de diarree kan verergeren.

Lidmaatschap aanvragen

Wenst u deel uit te maken van het netwerk van gecertificeerde professionelen uit de sector? Aarzel dan niet om lid te worden van onze beroepsfederatie!

Meld je online aan als lid!

Zoek een gecertificeerd behandelaar