Jouw massagepraktijk: creatief met kleuren

kleuren

 

Bij de decoratie van je massagepraktijk spelen kleuren een grote rol. Het is leuk om creatief aan de slag te gaan met kleur. Maar heb je er ook al eens bij stilgestaan welke invloed kleur op ons heeft? Kleuren beïnvloeden onze gedachtepatronen en emoties. Er is veel onderzoek gedaan naar de invloed van kleur op de mens. Ontdek hier de kracht van kleur. We werpen een blik op de geschiedenis van kleurentherapie en geven tips over hoe je de juiste kleuren voor jouw massagepraktijk kiest.

Wat is kleur eigenlijk?
Kleuren zijn lichtstralen die gebroken worden. Licht is een elektromagnetische straling, waarbinnen elke kleur een eigen golflengte heeft. Wij kunnen golflengtes waarnemen van tussen de 750 en 400 nanometer. De diverse golflengtes samen noemen we het kleurenspectrum. We nemen een kleur waar wanneer licht wordt weerkaatst of geabsorbeerd door het voorwerp waar het licht op schijnt. In het geval van een paarse muur wordt het paarse licht teruggekaatst. Is iets zwart, dan betekent dat dat alle aanwezige kleuren geabsorbeerd worden. Wit is daarentegen het effect van het terugkaatsen van alle kleuren.

Geschiedenis kleurentherapie
Kleurentherapie is een veelgehoord begrip binnen de wellness branche. Het is geen nieuw fenomeen. Archeologen kwamen erachter dat de tempels in het oude Egypte zo gebouwd werden, dat het zonlicht dat binnenviel gesplitst werd in de zeven kleuren van het kleurenspectrum die elk in een aparte kamer binnenvielen. Zo waren er zeven kamers met elk hun eigen kleur. Geneesheren stuurden hun patiënten zo de kamer in van de kleur die ze tekort kwamen om te herstellen van hun kwalen. Ook in oude Ayurvedische geschriften en binnen de Traditionele Chinese Geneeskunst (TCM) wordt gesproken over de helende kracht van kleuren.

Kleuren en wetenschap
Er is veel onderzoek gedaan naar de invloed van kleuren op de mens. Het waarnemen van kleuren en psychologische effecten vinden nooit plaats in een vacuüm. Wat een kleur voor jou betekent is onder meer afhankelijk van je gemoedstoestand alsook van de fase van je leven waarin je je bevindt. Toch associëren veel mensen een zelfde kleur steeds weer met een bepaald gevoel.

Kleuren en chakra’s
Laat ons even een kijkje nemen hoe de kleuren worden gelinkt binnen de leer der chakra’s. Dit kan een mooie basis vormen om je een inzicht te geven over de kleurkeuzen in je praktijkruimte:

  • 1ste chakra of basischakra (Rood)
    Het 1ste chakra of basischakra bevindt zich aan het uiteinde van de wervelkolom en correspondeert met de kleur rood. Het staat voor aarding, stabiliteit en vitaliteit. Rood wordt gezien als de kleur van leven, straalt warmte uit en is stimulerend. Te veel rood kan erg prikkelend zijn en iemand onrustig of zelfs agressief maken (‘rood van woede’).
  • 2de chakra of sacraalchakra (Oranje)
    Het 2de chakra of sacraalchakra bevindt zich midden op de onderbuik tussen het schaambeen en de navel en correspondeert met de kleur oranje. Het is verbonden met emotionele identiteit, zelfvoldoening en seksualiteit. De kleur oranje zorgt voor warmte, blijdschap en creativiteit. Te veel oranje kan mensen egocentrisch maken.
  • 3de chakra of zonnevlecht (Geel)
    Het 3de chakra of de zonnevlecht ligt net onder de borstkas en correspondeert met de kleur geel. Het staat voor persoonlijke kracht, persoonlijke ontwikkeling, wijsheid en moed. De kleur geel maakt mensen vrolijk, werkt motiverend en helpt mensen om naar buiten gericht te zijn. Te veel geel kan de concentratie verstoren en een te kritische houding ten opzichte van anderen bevorderen.
  • 4de chakra of hartchakra (Groen)
    Het 4de chakra of hartchakra ligt in midden op de borst en correspondeert met de kleur groen. Het wordt geassocieerd met de natuur en harmonie. Het is de verbindende kracht tussen geest en materie. Groen heeft een kalmerende en harmoniserende uitwerking. Te veel groen kan iemand te veeleisend maken en jaloezie opwekken (‘groen zien van jaloezie’).
  • 5de chakra of keelchakra (Blauw)
    Het 5de chakra of keelchakra ligt in het midden van de keel en correspondeert met de kleur blauw. Het wordt geassocieerd met zelfexpressie, communicatie en spiritualiteit. Blauw is een verkoelende kleur, die kalmeert en tot diepe ontspanning leidt. Te veel blauw kan tot arrogantie leiden.
  • 6de chakra of derde oog (Indigo)
    Het 6de chakra of derde oog ligt iets boven het midden van de wenkbrauwen en correspondeert met de kleur indigo. Het staat in verband met intuïtie, spirituele kracht en inzicht. Indigo is een kleur die verhelderend werkt op de geest en persoonlijke groei bevordert. Te veel indigo kan tot egoïsme leiden.
  • 7de chakra of kroonchakra (Violet)
    Het 7de chakra of kroonchakra ligt boven op het hoofd en correspondeert met de kleur violet. Het zorgt voor de verbinding met de kosmos en is het spiritueel centrum. De kleur violet is een spirituele kleur en biedt ontspanning, stimuleert de creativiteit en kan het gevoel van eigenwaarde stimuleren. Te veel paars kan ongeduldigheid en irritaties opwekken. 

Evenwicht en contrast
Het is belangrijk om in je massagepraktijk een goed evenwicht tussen kleuren te vinden. Is een kleur te overheersend, dan slaan de positieve eigenschappen om in negatieve eigenschappen. Je voorkomt dit door met de juiste kleurcombinaties of kleurcontrasten te werken en deze op een evenwichtige manier toe te passen.

We kennen onder meer complementaire kleuren; dit zijn kleuren die tegenover elkaar staan in de kleurencirkel van Johannes Itten. Een voorbeeld van complementaire kleuren zijn rood (warm) en groen (koud). Je kunt ook werken met het contrast tussen koele en warme of tussen lichte en donkere kleuren. Een andere vorm van contrast is kwaliteitscontrast. Je kiest één kleur en combineert deze met mindere zuivere tinten van deze kleur, bv. helder paars en grijs-paarstinten. Kwantiteitscontrast betekent dat je één kleur laat overheersen en combineert met accenten in een andere kleur.

Je kunt kleuren op verschillende manieren toepassen. Denk niet alleen aan het verven van muren, maar ook aan de kleur van meubels, decoratie, handdoeken, materialen, producten, bloemen en planten. Kies bij voorkeur één of twee hoofdkleuren voor grote oppervlakten, zoals wanden, ontvangstdesk, kasten, etc. Vul vervolgens je kleurenpalet aan met een klein aantal andere kleuren waar je accenten mee legt.

Hoe kies ik de beste kleuren voor mijn praktijk?
Kleur communiceert non-verbaal. Nog voordat je je klant hebt gesproken zal hij bij binnenkomst binnen enkele seconden een eerste indruk hebben van jouw massagepraktijk. Stel jezelf bij het kiezen van kleuren de volgende vragen:

  • Welke kleuren spreken mij persoonlijk aan?
  • Welke kleuren passen bij de boodschap die ik wil uitstralen?
  • Welke beleving wil ik mijn klanten bieden?
  • Wat zijn de wensen van mijn doelgroep?
  • Welke kleuren passen bij de betreffende ruimte?

Het overzicht van de zeven chakra’s met elk hun eigen kleur kan je een leidraad bieden bij het vinden van het juiste kleurenpalet voor je massagepraktijk.

Hoe ervaar je de ruimte?
Ga vervolgens experimenteren om het juiste evenwicht te vinden tussen de kleuren die je hebt gekozen. Straalt je praktijk nu de sfeer uit die je voor ogen had? Het is soms moeilijk om met een objectieve blik naar je massagepraktijk te kijken. Probeer je in de belevingswereld van je klanten te verplaatsen. Hoe komt de ruimte op hen over? Laat ook andere mensen eens met een frisse blik ernaar kijken. Hoe ervaren zij de ruimte? Dit kan je nieuwe inzichten en inspiratie geven.

Het juiste kleurenpalet voor jou en de klant
Wanneer je weet wat een kleur met je doet, kun je deze bewust gaan gebruiken in je massagepraktijk, niet alleen als decoratief element maar ook vanwege het therapeutisch effect. Hierdoor zul je je klanten nog beter van dienst kunnen zijn. Het kiezen van de juiste kleuren heeft een positieve invloed op zowel jezelf als de klant!

Lidmaatschap aanvragen

Wenst u deel uit te maken van het netwerk van gecertificeerde professionelen uit de sector? Aarzel dan niet om lid te worden van onze beroepsfederatie!

Meld je online aan als lid!

Zoek een gecertificeerd behandelaar