Als massagetherapeut draag je een grote verantwoordelijkheid in het creëren van een hygiënische werkomgeving waarin ziekteverwekkers, zoals virussen, bacteriën en schimmels, geen kans krijgen om van de ene persoon op de andere over te gaan. Doordat je als massagetherapeut direct in contact staat met de huid van je klanten is het risico binnen jouw vakgebied erg groot. Aandacht voor een goede hygiëne in je massagepraktijk dient daarom een topprioriteit te zijn!
Een schone massageruimte voor elke klant
Warme en vochtige ruimtes zijn een feest voor ziekteverwekkers. Het is daarom heel belangrijk om je massagepraktijk regelmatig en zorgvuldig schoon te maken. Het meeste massagemateriaal kun je niet steriliseren, zoals dat bij medische instrumenten (autoclaaf) wordt gedaan, maar je kunt je massagetafel, benodigdheden en de rest van je praktijk wel grondig reinigen en desinfecteren. Steriliseren betekent dat iets volledig vrij wordt gemaakt van alle levensvatbare micro-organismen; desinfecteren betekent dat iets vrij wordt gemaakt van ziekteverwekkende micro-organismen. Na elke massagebehandeling maak je de massagetafel schoon met een desinfectiemiddel, ventileer je de ruimte en leg je schone handdoeken en lakens klaar voor de volgende klant.
Wat zijn de beste desinfectiemiddelen?
Voor het desinfecteren van grote oppervlakten, die veel in aanraking komen met de huid en eventuele ziekteverwekkers, kun je het beste bleekwater (chloor) gebruiken. Chloor is effectief tegen de meeste ziekteverwekkende micro-organismen, is gemakkelijk te verkrijgen en goedkoop. Let wel op de inwerktijd én de concentratie die op de verpakking staat. Chloor verliest snel zijn werking, houd daarom ook goed de houdbaarheidsdatum in de gaten en bewaar het op een donkere plek. Gebruik verder bij het schoonmaken wegwerpmateriaal. Een ander desinfectiemiddel is alcohol (70%). Het is echter niet aan te raden om in alcohol gedrenkte doekjes te gebruiken om grote oppervlakten te reinigen. Alcohol verdampt snel waardoor het vaak niet voldoende zijn werk kan doen.
NB: vergeet tijdens het schoonmaken vooral niet de deurklinken en lichtknopjes!
Even snel de was doen?
Voor een massagesalon is de was doen een taak die met uiterste zorg moet gebeuren. Lakens en handdoeken moeten op minimaal 60ºC gewassen worden, zodat ziekteverwekkers het niet overleven. Voor het weekend de was in de machine en dan maandagochtend deze er snel uithalen om te drogen? Een veelgemaakte fout, die je moet voorkomen. Een vochtige omgeving is een broeihaard voor bacteriën en schimmels. Zorg dat je de handdoeken en lakens na het wassen meteen goed droogt, het liefst in een droger op een hoge temperatuur. Gebruik nooit handdoeken of lakens in je massagesalon die nog vochtig zijn. Heb je de schone en droge was niet meteen nodig, verpak deze dan goed in plastic of berg het op in een schone, afgesloten ruimte.
NB: check ook regelmatig of de wasmachine schoon is, er wil nog weleens schimmel ontstaan in bepaalde delen van de wasmachine (zeepbakje, rubberen rand etc.)
Persoonlijke hygiëne
Ook persoonlijke hygiëne is een topprioriteit voor massagetherapeuten! Voor en na elke massage was je uitgebreid je handen. Was je handen onder stromend lauwwarm water en gebruik hierbij vloeibare zeep die je goed over je handen wrijft, dus ook tussen je vingers en onder je nagels. Spoel je handen goed af en droog ze af met een papieren wegwerphanddoek. Draag om hygiënische redenen geen juwelen en horloge en bind loshangende haren samen. Pas ook op met kleine wondjes aan je handen. Sommige bacteriën zijn onschuldig op de gezonde huid, maar kunnen wel voor problemen zorgen als ze via kleine wondjes je lichaam binnenkomen! Trek na elke massage schone kleding aan. Je kleding komt in aanraking met de huid van de klant en kan zo ziekteverwekkers overdragen aan de volgende klant.
NB: je mag als massagetherapeut ook van je klant verwachten dat hij of zij persoonlijke hygiëne hoog in het vaandel draagt! Neem dit bijvoorbeeld op in je huisregels die je aan iedere nieuwe klant voorlegt.