Dermatitis bij massagetherapeuten

dermatitis

Als massagetherapeut zijn je handen je belangrijkste instrument. Je werkt ermee dag in dag uit. Het is daarom belangrijk dat de huid van je handen in optimale gezondheid verkeert. Heb je weleens last van een rode en geïrriteerde huid? Het is belangrijk om steeds alert te zijn. Onderzoek toonde aan dat massagetherapeuten sneller last hebben van contact dermatitis aan de handen; een vervelende beroepskwaal. Wat is contact dermatitis, wat zijn de oorzaken en wat kan je eraan doen?

Massagetherapeuten groter risico op dermatitis
Contact dermatitis is een ontsteking van de huid met symptomen als huiduitslag, roodheid en een droge en gebarsten huid. Het is een aandoening die opvallend veel voorkomt onder massagetherapeuten. Tijdens een onderzoek van de Universiteit van Pennsylvania onder 350 massagetherapeuten kreeg 15% binnen een periode van 12 maanden de diagnose dermatitis en 23% vertoonde symptomen van dermatitis. Dit onderzoek liet zien dat dermatitis vaker voorkomt onder massagetherapeuten dan onder de algemene bevolking.

Wat is contact dermatitis?
Zijn contact dermatitis en eczeem hetzelfde? Deze twee begrippen zorgen nog weleens voor verwarring. Eczeem is een verzamelnaam voor allerlei soorten huidontstekingen (dermatitis) en allergische huiduitslag. Contact dermatitis is een veelvoorkomende vorm van eczeem en kan allergisch of irritatief zijn:

 • Allergische contact dermatitis
  Bij deze vorm ontwikkelt je immuunsysteem een reactie tegen een bepaalde stof die we een allergeen noemen. Wanneer je vaak in contact komt met deze stof gaat de huid ontsteken. We noemen dit proces sensibilisatie. De een heeft er veel aanleg voor, de ander weinig.
 • Irritatieve (ortho-ergische) contact dermatitis
  Deze vorm kan iedereen krijgen, zonder dat er eerst sprake is van sensibilisatie. Het ontstaat door veelvuldig handen wassen of door met irriterende stoffen te werken.

VB: Iedereen die zonder handschoenen bleekmiddel gebruikt kan zijn huid hiermee beschadigen (irritatief), maar niet iedereen krijgt huidproblemen door een armbandje met nikkel te dragen (allergisch).

Oorzaken dermatitis bij massagetherapeuten
Het onderzoek liet zien dat handdermatitis onder massagetherapeuten vaak ontstaat door aromatherapie producten. 47% van de massagetherapeuten gebruikte aromatherapie producten. Aromatherapie producten bevatten essentiële oliën uit bloemen, planten en bomen. De essentiële oliën die het meest genoemd worden in dit onderzoek en mogelijk problemen veroorzaken zijn tea tree olie, lavendel, jasmijn, rozenhout, citroenolie, bergamot, citronella, cassia olie, ylang-ylang olie en kruidnagelolie.

Behandelen en voorkomen van dermatitis
Heb je last van handdermatitis, achterhaal dan de oorzaak. Is het allergisch of irritatief? Is de oorzaak irritatief, spoor dan het product op dat de irritatie veroorzaakt en vermijd dit product. Een allergietest door een arts kan uitwijzen of je allergisch bent. Bij ernstige handdermatitis is het soms nodig om de symptomen in de acute fase met een corticosteroïd crème te behandelen. Deze dient altijd voorgeschreven te worden door een arts. Een belangrijke noot: dermatitis is niet besmettelijk! Het is belangrijk om te weten dat handdermatitis sneller toeslaat bij een droge huid. Neem daarom de volgende maatregelen om handdermatitis te voorkomen:

 • Handschoenen
  Water droogt de huid uit; gebruik tijdens het schoonmaken en afwassen handschoenen.
 • Lauw water
  Was je handen met lauw water; dit is zachter voor de huid dan koud of warm water.
 • Geen zeepproducten
  Zeep droogt de huid uit; gebruik daarom een zeepvrije cleansing gel bij het handen wassen.
 • Vette handcrème
  Breng regelmatig een vette vochtinbrengende crème aan op je handen.

NB: raadpleeg bij langdurige klachten altijd een arts!

Lidmaatschap aanvragen

Wenst u deel uit te maken van het netwerk van gecertificeerde professionelen uit de sector? Aarzel dan niet om lid te worden van onze beroepsfederatie!

Meld je online aan als lid!

Zoek een gecertificeerd behandelaar