De rol van massage bij herstel van corona

herstel na corona met massageHet coronavirus zorgde ervoor dat massagepraktijken lange tijd en meerdere keren hun deuren moesten sluiten. Gelukkig, mag er nu wel weer gemasseerd worden. Sterker nog, als professionele massagetherapeut kun je juist veel betekenen voor mensen die besmet zijn geraakt door het virus en die hier lange tijd ziek door zijn geweest. Het kan bij sommige mensen wel weken of maanden duren om te herstellen van zowel de fysieke als psychische nasleep. Lees hier meer over de rol van massage bij het herstel van corona.

Veelvoorkomende klachten na een corona-infectie

Er is nog veel onbekend over de langetermijngevolgen van een corona-infectie. Omdat alles nog zo recent is, is er nog niet veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. We horen van artsen dat ze veel te maken hebben met patiënten die nog lang na de ziekte te kampen hebben met uiteenlopende klachten, waardoor ze niet volledig kunnen functioneren. Ze zien bij hun patiënten bijvoorbeeld veel klachten, zoals:  

  • Kortademigheid
  • Verslechterde conditie
  • Vermoeidheid
  • Verslapte spieren
  • Hoofdpijn
  • Stemklachten
  • Stress
  • Frustratie
  • Somberheid

Wat is de rol van massage bij herstel van corona?

Het is belangrijk dat mensen met veel klachten na een corona-besmetting onder toezicht van een arts blijven. Wel kun je als massagetherapeut hierbij op diverse fronten een ondersteunende rol spelen. We zullen hieronder enkele manieren belichten, waarop je veel voor mensen kunt betekenen bij het herstel van corona.

Ontspanningsmassage: vermoeidheid en emoties

Het mag duidelijk zijn dat je iemand, die behoorlijk ziek is geweest, niet meteen stevig gaat masseren. Patiënten voelen zich vaak een vreemde in hun lijf, dat ineens zo verzwakt is. Met ontspannende massages help je klanten om hun lichaam opnieuw aan te leren voelen: ‘wat kan ik wel en wat nog niet?’ De ontspannende massages zorgen dat ze gevoelens als stress en frustratie gemakkelijker loslaten. De hele situatie is daardoor beter te accepteren, waardoor tegelijkertijd ook de vermoeidheid minder wordt. Daarnaast zijn ontspanningsmassages ook goed om de ademhalingsspieren, die veel te verduren hebben gehad, te laten ontspannen.

Sportmassage: de spieren terug in conditie brengen

Doordat je klant erg ziek is geweest, is het lichaam niet in staat om meteen volop fysiek belast te worden. Help je klant daarom om dit langzaam weer op te bouwen. Hier ligt bijvoorbeeld een belangrijke rol voor sportmasseurs. Je kunt deze klanten helpen om een goede balans te vinden tussen inspanning en ontspanning. De spieren moeten langzaamaan weer getraind worden, maar daarna weer voldoende rust krijgen, zodat ze beetje bij beetje sterker worden. Adviseer je klanten en begeleid ze met massages om de spieren weer soepel en sterk te krijgen.

Bindweefselmassages: afvoer van afvalstoffen

Naast massages die gericht zijn op de spieren, zijn ook massagetechnieken gericht op het bindweefsel, belangrijk bij het herstel van corona. Spanningen in het bindweefsel zorgen voor blokkades, waardoor organen en klieren minder effectief werken. De technieken uit de bindweefselmassage lossen deze blokkades op. Hierbij komen afvalstoffen los, waardoor het lichaam beter herstelt. Het is hierbij belangrijk dat de ontvanger voldoende water drinkt om dit proces te bevorderen. Let op, want de bindweefselmassage is een stevige massage. Het is belangrijk dat je de massages opbouwt naar gelang de conditie van je klant.

Massage bij herstel van corona

Corona heeft een grote invloed gehad op ieders leven. De een kreeg lichamelijke klachten, de ander had het mentaal moeilijk en ook op economisch vlak heeft het tot veel onzekerheden geleid. Met massage bij het herstel van corona kun je nu veel betekenen voor mensen. Maar hoe gaat het met jou? De Belgische Massage Federatie staat voor jou klaar met informatie over de ontwikkelingen binnen de branche en het behartigen van jouw belangen als professional binnen deze prachtige sector. Nog geen lid? Meld je dan hier aan bij de Belgische Beauty Federatie. Samen staan we sterker!

Lidmaatschap aanvragen

Wenst u deel uit te maken van het netwerk van gecertificeerde professionelen uit de sector? Aarzel dan niet om lid te worden van onze beroepsfederatie!

Meld je online aan als lid!

Zoek een gecertificeerd behandelaar