Waarop letten bij de aankoop van een massagetafel?

massagetafel

Een van de belangrijkste investeringen voor je massagepraktijk is het aanschaffen van een massagetafel. Er zijn heel wat soorten massagetafels met elk hun eigen kenmerken. Maar wat is nu de beste keuze? We besteden hier aandacht aan de belangrijkste punten waar je op moet letten bij het aanschaffen van een massagetafel.

Optimaal comfort voor klant en behandelaar

Een massagetafel is bedoeld om de klant en de behandelaar zo veel mogelijk comfort te bieden. De klant moet comfortabel liggen. En voor jou als behandelaar is een goede werkhouding heel belangrijk. Ten eerste moet je jezelf beschermen tegen beroepsklachten door een verkeerde werkhouding. Wanneer je dag in dag uit met een kromme rug staat te werken, omdat de massagetafel te laag is en niet versteld kan worden, kunnen de klachten op den duur ernstig worden. Op de tweede plaats is een goede werkhouding belangrijk om goede massages te geven. Als je niet prettig kunt werken vanwege een verkeerde massagetafel ben je eerder moe, zijn je massages minder effectief en voer je minder massages per dag uit.

Manueel of elektrisch?

In eerste instantie dien je jezelf af te vragen op welke wijze je de tafel wenst te gebruiken. Moet je soms masseren op verplaatsing of zal je tafel je praktijk nooit verlaten? In het tweede geval is er maar 1 goede keuze: de elektrische tafel! Deze tafel staat gemonteerd op een zeer degelijk en robuust metalen frame en stelt u in de mogelijkheid om ten allen tijde de hoogte van de tafel aan te passen zonder dat de klant daar hinder van ondervindt. Zorg ervoor dat je zeker kijkt naar het vermogen van de motor(en). Er is heel wat verschil in kwaliteit! Voor een degelijke elektrische tafel  mag je toch rekenen op een minimum budget van om en bij de 1500 EUR. Veel kinesisten doen dit soort tafels van de hand wanneer ze afgeschreven zijn in de boekhouding. Indien je dit soort tafel wenst aan te kopen loont het zeker de moeite om af en toe eens online te zoeken naar een goede tweedehandstafel of een aanbieding. Dien je regelmatig op locatie te masseren, dan kan je best opteren voor een lichte tafel. De tafel met aluminium frame is licht en gemakkelijk hanteerbaar. Het nadeel is dat de tafel al snel een onstabiele indruk geeft tijdens het masseren, zeker als de ondergrond niet 100% egaal is. Een tafel met een houten frame is enkele kilo’s zwaarder dan de aluminium versie. Dit is niet erg praktisch als je bijvoorbeeld iemand moet gaan masseren op de bovenverdieping van een huis! De houten tafels zijn echter veel stabieler dan de alu versie.

Let op de hoogte en verstelbaarheid

Hierboven kwam al aan de orde dat de hoogte van de massagetafel belangrijk is. Maar wat is de juiste hoogte? Er bestaat geen enkele regel die, op basis van enkel de massagetafel, de juiste hoogte kan bepalen! Er bestaan hierover allerlei theorieën, maar enkel rekening houden met je tafel is geen realistische benadering!!! Alles hangt af van “de hoogte” van je klant die op de tafel ligt! Vaak is het even zoeken en uitproberen om erachter te komen wat voor jou het beste werkt. Het laat in ieder geval wel zien hoe belangrijk het is dat je een massagetafel kiest die in hoogte verstelbaar is. De meeste massagetafels hebben een maximale hoogte van 85 cm.

Wat is de juiste lengte en breedte?

Kijk bij de aanschaf van een massagetafel niet alleen naar de hoogte, maar let ook op de juiste lengte en breedte. Een zo lang mogelijke massagetafel kopen, zodat je ook hele lange mensen kunt behandelen? Maar wat als er dan een klein iemand op je tafel ligt, dan kun je er niet meer goed bij? De meeste massagetafels hebben een lengte van 185 cm en dat volstaat over het algemeen. Krijg je veel lange mensen in je praktijk, dan kun je bij sommige massagetafels een verlengstuk kopen. Verder is voor de klant een brede massagetafel fijner, maar als massagetherapeut is een smallere tafel praktischer, omdat je dan overal beter bij kunt. Ben je klein en heb je korte armen of ben je juist groot met lange armen? Ook dat speelt mee in je keuze. Daarnaast speelt ook de soort massage een rol. Geef je ontspanningsmassages, dan is een brede tafel van 73 cm erg prettig. Voor sportmasseurs is een iets smallere tafel fijner. Fysiotherapeuten gebruiken vaak een smalle tafel van zelfs minder dan 60 cm breed. Weeg voor jezelf al deze factoren af om de juiste keuze te maken.

Gewicht en draagvermogen

Andere belangrijke aandachtspunten zijn het gewicht en het draagvermogen van de massagetafel. Wat het beste gewicht is voor de tafel, hangt af van de manier waarop je de tafel gaat gebruiken. Wil je de massagetafel gemakkelijk mee kunnen nemen, dan is een lichte massagetafel van ongeveer 15 kg een goede optie. Blijft de massagetafel op één plek staan, kies dan voor een zwaardere tafel, omdat deze stabieler staat. De meeste massagetafels hebben een draagvermogen van 200 kg. Dit is prima voor het geven van klassieke ontspanningsmassages. Ga je een meer dynamische massage uitvoeren, waarbij je meer druk uitvoert of waarbij je misschien zelf op de tafel gaat zitten of steunen, dan is het beter om een massagetafel met een draagkracht van 300 kg te kiezen.

De beste materiaalsoorten voor massagetafels

Kijk naar de kwaliteit van de matras van de massagetafel. De matras is gemaakt van schuimrubber. Voel of de dikte in orde is voor de soort massages die jij geeft. Wil je dat de matras dik is en zich naar het lichaam van de klant vormt? Of is voor jouw massages een stevigere matras beter? Voor langdurige massages van een uur is een minimale dikte van 5 cm nodig. Het meest comfortabel is een matras die bestaat uit 2 tot 3 schuimlagen met een verschillend draagvermogen. PU-vinyl is een goede bekleding voor massagetafels; het is bestand tegen massageolie en kan goed schoongemaakt worden zonder dat het snel slijt. Er wordt ook goedkoop PVC gebruikt als bekleding, maar dat raden we af. Het slijt snel en is niet bestand tegen olie.

Hoofdsteun of gezichtsuitsparing?

Wat is beter; een massagetafel met een hoofdsteun of een gezichtsuitsparing bij het geven van massages in buikligging? In de praktijk blijkt dat klanten een hoofdsteun prettiger en comfortabeler vinden. De gezichtsuitsparing in de vorm van een gat in de massagetafel wordt steeds minder gebruikt. De drukverdeling van het hoofd concentreert zich op enkele punten van het aangezicht waardoor de klant al snel neusslijm vormt! Let bij het kiezen van een hoofdsteun goed op de kwaliteit van de kussens. Er zijn onder meer kussens met traagschuim te krijgen. Deze kussens vormen zich naar het lichaam en voelen warm en comfortabel aan. Je kunt in combinatie met een hoofdsteun ook nog werken met een armsteun. Dit is een plank onder de hoofdsteun waarop de klant in buikligging zijn armen kan laten rusten. Dit is alleen handig bij smalle massagetafels.

Tot slot

Kortom: heel wat om in overweging te nemen bij het kiezen van de juiste massagetafel. Voor je aan je zoektocht begint, is het verstandig om voor jezelf al jouw vereisten op papier te zetten. Een belangrijk advies: hoewel het comfort van je klant heel belangrijk is, verlies niet jouw comfort als massagetherapeut uit het oog! Wanneer je niet prettig kunt werken, komt dat tot onherroepelijk tot uiting in je massages. Daar is niemand bij gebaat!

← Terug naar overzicht

Lidmaatschap aanvragen

Wenst u deel uit te maken van het netwerk van gecertificeerde professionelen uit de sector? Aarzel dan niet om lid te worden van onze beroepsfederatie!

Meld je online aan als lid!

Zoek een gecertificeerd behandelaar